Zniechęcająca kiełbaska z ropuchy
26 kwietnia 2010, 16:40Ekolodzy z Uniwersytetu w Sydney opracowali sposób na skuteczne odstraszanie skrajnie zagrożonego torbacza niełaza północnego (Dasyurus hallucatus) od mięsa toksycznych dla niego ropuch olbrzymich – specjalne kiełbaski.
Mały chemik, czyli bakteria w roli górnika
7 września 2010, 08:18Nasza planeta zawiera ograniczone ilości surowców. Niektórych wystarczy jeszcze na długo, ale rzadkich metali nigdy nie było dość, a wzrastające zapotrzebowanie każe szukać innych metod wydobycia i odzysku. Z pomocą mogą nam przyjść pospolite bakterie.
Pas lotniska zamknięty z powodu... wędrującego bieguna
7 stycznia 2011, 13:28Międzynarodowe lotnisko Tampa na Florydzie zamknęło swój główny pas z powodu... przesuwania się północnego bieguna magnetycznego Ziemi. Biegun podąża w stronę Rosji, a zmiany są już tak duże, że wpływają na port lotniczy.
Bill Gates stał za przejęciem Skype'a
18 maja 2011, 17:07Jak donosi BBC, za decyzją Microsoftu o przejęciu Skype'a stał sam Bill Gates. To właśnie on zarekomendował zarządowi firmy taki ruch i naciskał na podjęcie odpowiednich decyzji. Myślę, że to świetny interes dla Skype'a. I myślę, że to świetny interes dla Microsoftu - powiedział Gates dziennikarzom BBC.
Chiński superkomputer z chińskimi CPU
31 października 2011, 10:32Chiny poinformowały o zbudowaniu pierwszego superkomputera, który wykorzystuje tylko i wyłącznie rodzime procesory. Amerykańscy specjaliści przyznają, że są tym zaskoczeni. To niespodzianka - stwierdził Jack Dongarra, twórca TOP500 - listy najbardziej wydajnych suporkomputerów
Trawa morska magazynuje więcej węgla niż las
23 maja 2012, 10:23Trawy morskie magazynują ponad 2-krotnie więcej węgla niż lasy umiarkowane czy tropikalne o tej samej powierzchni. Przybrzeżne łąki podmorskie gromadzą do 83 tys. ton węgla na kilometr kwadratowy, głównie w glebie pod zbiorowiskiem, podczas gdy w przypadku typowego lasu wartość ta oscyluje wokół 30 tys. t/km2, a węgiel trafia głównie do drewna.
Zmysł słodkości
4 stycznia 2013, 20:30Głównym zmysłem, dzięki któremu organizm ludzki potrafi określić jakość żywności, jest zmysł smaku. Jego prawidłowe funkcjonowanie wpływa na nasze dobre samopoczucie, kondycję zdrowotną organizmu oraz odczuwanie przyjemności płynącej ze spożywania pokarmu lub napoju. Dzięki niemu rozpoznajemy spożywany pokarm. Smak ostrzega nas również przed spożyciem produktów zepsutych i substancji toksycznych
Microsoft nie chce dłużej czekać
18 lipca 2013, 12:50Microsoft najwyraźniej traci cierpliwość i nie chce dłużej czekać, aż administracja zgodzi się, by firma mogła ujawnić szczegóły dotyczące trybu udostępniania agendom rządowym informacji na temat klientów. Koncern jest jedną z firm, które zostały oskarżone przez Edwarda Snowdena, iż dają NSA i FBI nieskrępowany dostęp do swojej infrastruktury
Rosetta przebudzona
20 stycznia 2014, 14:11Przed kilkoma godzinami wewnętrzny "budzik" uruchomił Rosettę - europejską sondę, która ma do wykonania niezwykłe zadanie. Rosetta ma spotkać się z kometą 67P/Czuriumow-Gierasimienko i przeprowadzić niezwykle szczegółowe badania.
Podglądanie HIV
21 lipca 2014, 12:58Amerykańscy naukowcy informują, że są w stanie stwierdzić, który z wirusów HIV jest odpowiedzialny za infekcję. W organizmach nosicieli istnieje wiele różnych odmian HIV, jednak aż 76% infekcji pochodzi od jednego z nich